[deze post werd vanuit de toekomst geschreven]

Alle internationale studenten en onderzoekers waren vandaag uitgenodigd op een buffet in de City Hall van Stockholm. Er was enorm veel volk en lawaai.

In het begin was er een speech door de burgemeester, die redelijk saai was (zoals verwacht) gevolgd door een Amerikaanse student die eigenlijk ook te gast was, maar volgens mij betaald was om vanalles fantastisch te vertellen. Het was nogal stroperig. Ten slotte was er nog een soort gids die een beetje over het gebouw zelf vertelde. Het feit dat het een mooie vrouw was, maakte het des te interessanter...

Er zijn in de City Hall eigenlijk twee grote zalen: de Blauwe zaal en de Gouden zaal. De Blauwe zaal is opgetrokken uit baksteen, en ziet er allesbehalve blauw uit. Het verhaal is hier echter dat de architect, die de zaal blauw had gepland, op zijn idee terugkwam toen hij de 'fantastische' kleur zag van de rode baksteen. Toegegeven, de bakstenen waren mooi donkerrood. De naam van de zaal was op dat moment echter al gegeven, en is dus behouden.

De Gouden zaal is daarentegen zo goud als maar kon zijn... letterlijk. De muur is bedekt met gouden versieringen en tekeningen:

De vrouw op volgende foto heet "Moder Svea" (letterlijk: Moeder Svea), de verpersoonlijking van Zweden (zo leerde ik later). De Zweedse naam voor Zweden is "Sverige", wat komt van "Svea rike" (letterlijk: het Rijk van Svea of Svea-rijk). Zweden is namelijk opgedeeld in drie grote delen: Svealand, Götaland en Norrland. Naar verluidt is het allemaal begonnen in Svealand (het centrum, rond Stockholm en meer naar het westen) dat vervolgens gefusioneerd is met Götaland (het zuiden, onder andere met Göteborg) en Norrland (het grootste, noordelijke stuk, waar bijna geen kat woont: 60% van de Zweedse oppervlakte, met maar 12% van de bevolking).

Na de speeches was er dus een buffet, en tegen 21h hadden we het gevoel dat we langzaam maar zeker uit de zalen geduwd werden...